Kurs Yapısı
Kurs 30 hafta boyunca 3 tane atölyede devam edecek şekilde düzenlenmiştir. Her atölye çeşitli temalar etrafında yapılandırılmış özel modül grupları kapsamaktadır.
Bu 3 atölye Yükseköğretim çerçevesinde belirlenen 3 seviyeye karşılık gelmektedir. Bologna Sözleşme Esasları ve grant katılımcılar uygun olarak toplam 180 AKTS tamamlandığında kurs tamamlanmış olur. (Bir atölye ya da bir yıl için 60 AKTS)
Bu kursun arkasında yatan temel düşünce öğrencileri bir moda stüdyosu gibi tasarlanmış çalışma ortamına ve çalışma koşullarına sokmaktır. Değerlendirme stratejisi sadece temel disiplinleri değil, aynı zamanda proje planlama ve zaman yönetimi gibi becerileri geliştirmek için özetleyici ve biçimlendirici değerlendirmeler arasında mükemmel bir denge sağlar. Projeler öğrencilerin aktarılamaz becerilerini geliştirmeleri ve yeterliliklerini arttırabilmeleri için aynı anda yürütülemez.
İlk Atölye: Keşif
İlk atölye lisans kurslarının ilk yılı olarak düzenlenir. Yüksek Öğrenim Programları çerçevesi altında, ilk atölye, Yüksek Öğrenimde 4. Seviyeye denktir. Öğrenciler moda dünyasını keşfetmek için esas örnekleri takip ederler. Tasarım alanında temel yetenekleri edinmelerinin yanı sıra, öğrenme eğrilerinin pedagojik temelini oluşturmak için, yapı, dijital moda ve moda tarihi hakkında bilgi sahibi olacaklar.
Moda Tasarımı 1:
Bu modülün ilk bölümünde, öğrenciler moda tasarımının temel yeteneklerini keşfedecekler:
Her elbise türünün teknik çizimlerinin yapılması ve erkek ve kadın figürlerinin eksiksiz çizimi,
Modaya uyumlu renk çeşitlilikleri yaratmak ve renklerin kullanımı,
Baskı tasarımı yapmak ve onları elbise koleksiyonu ile birleştirmek,
Yaratıcı bir araştırma yöntemi geliştirmek ve onların merakını ve yaratıcılığını körüklemek,
Fikir panoları aracılığıyla ilham, fikir, çizim ve sadeleştirmelerini ifade etmek,
Bir koleksiyon planı oluşturmak ve yapılandırmak.
Moda Atölyesi 1:
Moda tasarımı sadece soyut kavramlardan ibaret değildir, yaratıcılık pratik denemeyle ve teknik araştırmalar ile desteklenmelidir. Bu Moda Atölyesinin ilk bölümünde, öğrenciler farklı boyama yöntemlerini ve baskı tekniklerini tecrübe edecekler, tasarım aracılığıyla siluet yapısı üzerinde çalışacaklar, uluslararası sergilere katılarak farklı sanatçı ve tasarımcıları keşfedip analiz edecekler ya da kavram uygulaması üzerinde çalışıp Moda Tasarımı biriminde gelişmiş olacaklar.
Dijital Moda Tasarımı 1:
Doğru yazılımı bilmek bugünün moda endüstrisinde kesinlikle çok önemlidir: Hassas teknik çizimleri tasarlamak ve fikirleri ve tasarımları profesyonel şekilde sunmak bu işin gereğidir. Bu ünitenin ilk bölümünde, öğrenciler Photoshop, Illustrator ve In-Design gibi programların temellerini öğrenecekler.
Kalıp Yapımı ve Dökümü 1:
Moda bilgisi, iyi bir yapı anlayışı olmadan yetersizdir. Bu ünitenin ilk bölümünde, öğrenciler kıyafetleri geliştirmenin 2 temel yöntemini keşfedecekler: Kalıp yapımı ve dökümleme. Doğrudan vücut ölçülerinden nasıl kalıp yaratacaklarını ve kendi eğitmenlerimiz tarafından 20 yılı aşkın süredir geliştirilen IFA Paris’in kendi yapı tekniklerine göre bir manken üzerinden kumaşla döküm yapmayı öğrenecekler. İlk aşamanın sonunda, öğrenciler günlük etek, gömlek ve elbiselerin modellerini tasarlayabilecek seviyeye gelecekler.
Üretim 1:
Moda tasarımcıları her detayı ve yarattıkları giysilerin rötuşunu hayalinde canlandırmak zorundadır. Kıyafet yapımı sürecinde ustalaşma bu yüzden önemlidir. İlk aşamanın sonunda, öğrenciler farklı dikişleri ve etek ve gömlek gibi tamamlanmış kıyafetleri üretmek için rötuş yöntemlerini yavaş yavaş öğrenecekler.
Moda Tarihi ve Kültürü:
Geçmişi bil ve geleceği inşa etmek için şimdiyi anla. Her alan gibi, moda da bir kültürdür ve gideceği yönleri görmeden önce tarihini ve gelişimini bilmek çok önemlidir. Öğrenciler, eğitmenler, araştırmalar ve arşiv sunumları aracığılıyla modanın zamanla evrimini keşfedecek ve eserleri, ilhamları ve son kırk yıldan itibaren uluslararası modanın ustalarına özel olarak yoğunlaşan önemli moda tasarımcılarını analiz edecekler.
İkinci Atölye: Deney
İkinci atölye, mezuniyet dersinin ikinci yılı olarak düzenlenir. Yüksek Öğrenim Programları çerçevesi içerisinde, ilk atölye, Yüksek Öğrenim 5. Seviyeye denktir. Öğrenme deneyimlerinin bu aşamasında, öğrenciler deney aracılığıyla yaratıcılıklarını geliştirmeye davet edilirler. Erkek giyim, çocuk giyim ya da örgü atölyesi gibi belirli temalar birleştirilmiş örnekler aracılığıyla işlenir. Pedagojik amaç, katılımcının kritik düşünmesini geliştirmektir.
Moda Tasarımı 2:
Bu ünitenin ikinci bölümünde, öğrenciler ilk yılda edindikleri yetenekleri uygulayacaklar ve erkek giyim, çocuk giyim ve aksesuar koleksiyonunu içeren çeşitli moda projelerindeki konseptleri ve ilhamları tecrübe edecekler. Kendi kişisel fikirlerini, farklı türdeki ürünlere ve piyasa segmentlerine uyarlamak zorunda kalacaklar ve kendi yaratıcılıklarını ana moda akımına nasıl uyarladıklarını görecekler.
Moda Atölyesi 2:
Moda Tasarımı 2’ye bağlantı olarak, öğrenciler çeşitli teknikleri ve yaratıcı ifadelerini geliştirebilecekleri pratik yöntemleri keşfetmeye devam edecekler. Nakış işlemeyi, katlamayı ve onlara daha detaylı moda ürünleri hayal etmeye izin veren örgü yöntemlerini tecrübe edecekler. Ayrıca, profesyonel tedarikçiler ile bir araya gelme imkânı ve bir moda tasarımcısının mesleğinin önemli bir parçası olan tedarik zinciri yönetimini tecrübe etmek için dış atölyelere katılma şansı bulacaklar.
Dijital Moda Tasarımı 2:
Bu ünitenin ikinci kısmı, öğrencilerin Moda Atölyesi’nde olduğu gibi Moda Tasarımı’ndaki kreasyonlarının gelişimini destekleyen bir atölye olarak planlanır. Bu aşamada, öğrencilere hangi yazılımın onların yaratıcı ve kişisel gereksinimlerine daha uygun olduğunu belirlemek için eğitmenleri aracılığıyla rehberlik edilir. Amaç, tecrübe etmek ve moda tasarımı portföyü ve öğrencilerin kendi kimliğini yansıtan sunumları oluşturmak için en iyi aracı bulmaktır.
Kalıp Yapımı ve Dökümleme 2:
Kalıp Yapımı ve Dökümleme 1’e ek olarak, bu ünitede öğrenciler herhangi bir elbisenin modelini oluşturmada en iyi yöntemi bulmak için iki ve üç boyutlu yaklaşımları nasıl kombinleyeceklerini öğrenecekler. En yaratıcı tasarımların modelini oluşturmak için, klasik pantolon yapısı, özel yapım ceket, kimono ve reglân kollarını nasıl uyarlayacaklarını öğrenecekler.
Üretim 2:
PMD ünitesindeki gibi, 2. seviye üretim ünitesinin temel amacı öğrencilere seçme hakkı tanımak ve en iyi üretim stratejisinin ve üretmek zorunda oldukları tamamlanmış elbiselerin kalitesini en üst düzeye çıkarmak için rötuş yönteminin pratiğini yaptırmak.
Dijital Moda Ürünü:
Öğrencilerin moda endüstrisindeki en yeni gelişmelerden haberdar olmalarını sağlamak önemlidir. Lectra tarafından geliştirilen yazılımın sürekli bir desteği olurken, gelecekte sıçrama yapması kaçınılmaz olan 3 boyutlu baskı teknolojinin son ürünüdür.Bu ünitede, öğrenciler Lectra’nın ve bir grafik yazılımının temel kullanımını öğrenecekler, daha sonra ise moda projelerinin tamamlanmasını tecrübe edecekler.
Tekstil Teknolojisi:
Kumaş hala modanın ana ham maddesidir. Bu yüzden moda öğrencilerinin derin bir tekstil ürünleri bilgisine sahip olmaları önemlidir. Öğrenciler, eğitmenler, araştırmalar ve arşiv sunumları aracığılıyla, kumaşların iplikten nasıl üretildiğinden, dokunduğuna ve nasıl örüldüğüne kadar öğrenecekler ve çeşitli özellik, yapı ve kalitelerini kavrayıp elbise üretimi için en iyi kullanım alanlarını özgünlüklerine göre tecrübe edecekler.
Moda Pazarlaması 1:
Yaratıcı olmasına rağmen, moda bir sektördür ve ayrıca, moda tasarımı marka stratejisi, piyasa segmenti ve fiyat belirlemeden etkilenir. Bu ünitede, öğrenciler basit pazarlama araçlarını öğrenecekler ve modaya başarının önünü açan başarı faktörlerinin anahtarını keşfedecekler.
Üçüncü Atölye: Marka
Üçüncü atölye, mezuniyet dersinin üçüncü yılı olarak düzenlenir Yüksek Öğrenim Programları çerçevesi içerisinde, üçüncü atölye, Yüksek Öğrenim 6. Seviyeye denktir. Öğrenme deneyimlerinin son aşamasında, öğrenciler bir tasarımcı olarak kendi düşüncelerini ifade etmeye odaklanacaklanır. Mini-Koleksiyonun gelişimi boyunca, onlardan kişisel yaratıcılık, uygun yapı teknikleri, çağdaşlık, özgün satış önerisi ve fiyat belirleme konuları üzerinde düşünmeleri istenir.
Buradaki son amaç, sektör bünyesinde ki iş için bir araç olarak kullanılan elbiselerin özgün bir portföyünü hazırlamak ve IFA’da ”Çağdaş Moda Tasarımı” adı verilen Yüksek Lisans seviyesine ulaşmak.
Moda Tasarımı 3:
Moda tasarımı ünitesinin 3. kısmının temel noktası, verilen temaya göre eksiksiz ve profesyonel bir kadın giyim ve erkek giyim koleksiyonu oluşturmaktır. Her öğrenci, kendi konsept ve yorumunu, aksesuar içeren tasarım siluetlerini geliştirip bir koleksiyon planı ve yine öğrenciler tarafından üretilecek olan 4 ila 6 adet arasında elbisenin teknik dosyalarını eksiksiz olarak oluşturmak zorunda olacaktır. Aşamanın sonunda, öğrenciler koleksiyon portföylerini profesyonel bir jüriye sunmak zorundadır.
Dijital Moda Tasarımı 3:
Bu ünitenin son kısmında, temel amaç moda tasarımı sürecini desteklemek ve final koleksiyonu portföyü için kişisel ve yaratıcı bir tasarım oluşturmak.
Kalıp Yapımı ve Kumaşla Dökümleme 3:
Bu son ünitede, öğrenciler oluşturdukları koleksiyondan 3 ila 6 adet örnek geliştirmek zorunda olacaklar. Sayılar üzerine araştırma yürütecekler, en etkili yoldan modeli geliştirmek için doğru yöntemi bulup, manken üzerinde montajdan sonra üretmek zorunda oldukları elbiselerin modelini netleştireceklerdir.
Üretim 3:
Üretim ünitesinde, öğrenciler en uygun kumaşları bulup seçerek, örnek modellerini en profesyonel biçimde üretmek için en iyi dikiş yöntemlerini ve rötuş çözümlerini teşhis etmek zorunda olacaklar. Bu aşamanın sonunda, en iyi koleksiyon ve örnek modeller jüri tarafından IFA Paris’te yıllık olarak düzenlenen Mezuniyet Moda Tasarımı gösterisinde sergilenmek üzere seçilecektir.
Moda Pazarlama 2:
Ana pazar teorilerinin ve pratiğinin keşfine devam ederken, öğrenciler hedef kitle, fiyat belirleme, dağıtım ve iletişim stratejisi ile birlikte kendi final koleksiyonları için bir pazarlama stratejisi belirtmek zorundadırlar.
IFA Kariyer ve Mezunlar Merkezi:
3 Atölye, endüstri ilişkilerinin yıllık 60 saatine göre temel alınıp tamamlanacaktır. Öğrenciler endüstri profesyonelleri tarafından verilen özel misafir derslere katılma fırsatı elde edeceklerdir. Fabrikalara, stüdyolara ve atölye çalışmalarına yapılan eğitim gezileri de misafir ders serisinin bir parçası olacaktır. IFA Kariyer ve Mezunlar Merkezi'nin veri tabanı sayesinde, öğrenciler kendi profesyonel ağlarını arttırırken, en son ve en güncel sanayi tekniklerini de görme şansını elde edeceklerdir.
3 yıl boyunca Öğrenci İş Yoğunluğu
2112 Saat Yüz Yüze Ders
2444 Saat Bireysel Çalışma
180 Saat Endüstri Ağı
Kabul Şartları:
Lise veya üzeri mezun olmak
18 Yaş üstünde olmak
Modayla ilgili yüksek motivasyon sahibi olmak
Program İstanbul'da İngilizce, Şangay’da İngilizce ve Çince öğretilirken, Paris’te İngilizce ve Fransızca öğretilmektedir. Paris’te İngiliz ya da Fransız olmayan öğrencilerin IELTS ya da TCF puanı temin etmeleri gerekmektedir. İstanbu'da ise IELTS puanı ile kabul alınmaktadır.