İstanbul ülkenin kültürel, ekonomik ve tarihi kalbini oluşturan, Türkiye'nin en büyük şehridir. 15 milyonluk nüfusuyla, Avrupa'nın en büyük kentsel formudur ve şehir sınırları içinde nüfusu ile dünyanın en geniş şehirleri arasındadır.
İstanbul, Karadeniz ve Marmara Denizi arasında Türkiye’nin kuzeybatısında dünyanın en yoğun su yollarından biri olan Boğaziçi ile ayrılmış kıtalararası bir şehirdir. Nüfusunun üçte biri Asya'da yaşarken geri kalanı ticari ve tarihi merkezi olan, Avrupa'da yaşar. Bizans olarak M.Ö. 660 yıllarında Sarayburnu’nda kurulmuştur, şimdi İstanbul olarak bilinen kent tarihinin en önemli şehirlerinden biri haline gelmiştir.
MS 330 yılında Konstantinopolis olarak kurulmasının ardından yaklaşık on altı yüzyıl boyunca Roma İmparatorluğu (330-395), Bizans İmparatorluğu (395-1204), "Latin İmparatorluğu" (1261-1453), ve Osmanlı İmparatorluğu'na (1453-1922) ev sahipliği yapmıştır. Roma ve Bizans dönemlerinde Hristiyanlığın ilerlemesinde etkili olan şehir, Osmanlıların şehri 1453 yılında fethinden sonra Halife’nin koltuğu ve İslamın bir kalesi haline dönüştürmüştür.
Her ne kadar Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara'da kurulmuş olsa da, saraylar ve imparatorluk camileri hala kentin önceki merkezi rolünün görünürlüğünü hatırlatırcasına İstanbul'un tepelerinde sıralanır. Ayrıca İstanbul şehrinde ünlü anıtlar bulunur ve ziyaret etmek için de harika bir yerdir. Eskiden kilise olan Aya Sofya, Sultan Ahmet Cami, Dolmabahçe Sarayı, Bizans Surları ve Topkapı Sarayı İstanbul’un görmeye değer bazı tarihi yapılarıdır.